Mi a Csomagolt termék és mit kell feltüntetni rajta?

2024.03.05

Az élelmiszerbiztonság szempontjából a "csomagolt élelmiszer" olyan élelmiszert jelent, amelyet közvetlenül a fogyasztónak szánták és a csomagolása megvédi a külső szennyeződésektől és környezeti hatásoktól. A csomagolt élelmiszerek jellemzői és követelményei az Európai Unió és Magyarország élelmiszerbiztonsági előírásai alapján a következőképpen foglalhatók össze

1. Definíció

  • Csomagolt élelmiszer: Az a termék, amelyet a gyártás, feldolgozás vagy csomagolás során zárt csomagolásba helyeznek, és amelyet a fogyasztó a csomagolás bontása nélkül vásárol meg.

2. Csomagolás Fajtái

  • Elsődleges csomagolás: Az az anyag, amely közvetlenül érintkezik az élelmiszerrel (pl. műanyag zacskó, üveg, doboz).
  • Másodlagos csomagolás: Az a csomagolás, amely az elsődleges csomagolást veszi körül (pl. kartondobozok, multipack csomagolás).
  • Tercier csomagolás: Az a csomagolás, amely a szállítás és logisztika során védi az élelmiszert (pl. raklapfólia, szállítódoboz).

3. Élelmiszerbiztonsági Szempontok

  • Védelem: A csomagolásnak meg kell védenie az élelmiszert a fizikai, kémiai és biológiai szennyeződésektől.
  • Információ: A csomagolásnak tartalmaznia kell az összes kötelező jelölést, például a termék nevét, összetevőket, szavatossági időt, tárolási feltételeket, és a gyártó vagy forgalmazó nevét és címét.
  • Átláthatóság: A csomagolásnak nem szabad félrevezető információkat tartalmaznia.
  • Nyomonkövethetőség: A csomagolásnak biztosítania kell a termék nyomon követhetőségét az ellátási láncban.

4. Jogszabályi Előírások

  • Európai Unió: Az Európai Parlament és a Tanács 1169/2011/EU rendelete az élelmiszerek címkézéséről, tápértékjelöléséről és fogyasztók tájékoztatásáról, valamint a 1935/2004/EK rendelet az élelmiszerekkel érintkező anyagokról.
  • Magyarország: Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény, valamint a 2010. évi LXXVI. törvény az élelmiszerek forgalmazásáról.

5. Példák Csomagolt Élelmiszerekre

  • Feldolgozott élelmiszerek: Konzervek, dobozos italok, zacskós snackek, előrecsomagolt húsáruk.
  • Friss termékek: Előrecsomagolt zöldségek és gyümölcsök, előrecsomagolt péksütemények.
  • Készételek: Mikrohullámú sütőben melegíthető készételek, előrecsomagolt saláták.

Ezek alapján a csomagolt élelmiszerekre vonatkozó élelmiszerbiztonsági követelmények célja, hogy megvédjék a fogyasztókat a potenciális veszélyektől, és biztosítsák az élelmiszerek minőségét és biztonságát a termeléstől a fogyasztásig.


Milyen jelölések kellenek?

A csomagolt élelmiszerek esetében számos jelölés kötelező, amelyek célja a fogyasztók tájékoztatása az élelmiszer összetevőiről, tápértékéről, származásáról, és egyéb fontos információkról. Az Európai Unió és Magyarország jogszabályai alapján a következő jelöléseket kell alkalmazni a csomagolt élelmiszereken:

1. Termékmegnevezés

  • Hivatalos név: A termék nevét egyértelműen meg kell adni, hogy a fogyasztó pontosan tudja, mit tartalmaz a csomag.

2. Összetevők Listája

  • Összetevők felsorolása: Minden összetevőt csökkenő mennyiségi sorrendben kell felsorolni.
  • Allergének kiemelése: Az allergéneket egyértelműen meg kell jelölni, pl. félkövér vagy dőlt betűvel. Ide tartoznak az olyan anyagok, mint a glutén, tej, tojás, szója, diófélék stb.
  • Adalékanyagok: Az élelmiszer-adalékanyagokat (pl. tartósítószerek, színezékek) az E-számmal és a funkcióval kell megadni.

3. Nettó Tömeg vagy Térfogat

  • Mértékegység: A termék tömegét (gramm, kilogramm) vagy térfogatát (milliliter, liter) fel kell tüntetni.

4. Minőségmegőrzési Idő vagy Fogyaszthatósági Idő

  • Minőségmegőrzési idő: Az olyan termékek esetében, amelyek hosszabb ideig fogyaszthatók, "Minőségét megőrzi: [dátum]" formában.
  • Fogyaszthatósági idő: Rövidebb élettartamú termékek esetében, "Fogyasztható: [dátum]" formában.

5. Tárolási Feltételek

  • Tárolási utasítások: Az optimális tárolási hőmérsékletet és egyéb körülményeket meg kell adni, ha ezek befolyásolják a termék biztonságát vagy minőségét.

6. Származási Hely

  • Eredetmegjelölés: Amennyiben az élelmiszer eredete befolyásolja a vásárlási döntést vagy kötelező a terméktípus alapján, fel kell tüntetni a származási országot vagy régiót.

7. Gyártó vagy Forgalmazó Neve és Címe

  • Kapcsolati adatok: A gyártó, csomagoló vagy forgalmazó nevét és címét fel kell tüntetni.

8. Tápértékjelölés

  • Tápanyagok: Fel kell tüntetni a tápérték adatokat 100 g/ml mennyiségre vonatkozóan, valamint adagonként. Az alábbi információk kötelezőek:
    • Energia (kJ/kcal)
    • Zsír (g), amelyből telített zsírsavak (g)
    • Szénhidrát (g), amelyből cukrok (g)
    • Fehérje (g)
    • Só (g)

9. Felhasználási Utasítások

  • Elkészítési mód: Ha szükséges, el kell látni a terméket felhasználási utasításokkal (pl. mikrohullámú sütőben melegítés, főzési idő).

10. Lot Szám

  • Nyomonkövethetőség: A terméket egyértelműen azonosító lot számot fel kell tüntetni, amely segíti a visszahívási folyamatokat.

11. Címkekövetelmények Specifikus Élelmiszerekhez

  • Genetikailag módosított organizmusok (GMO): GMO-t tartalmazó termékek esetében ezt jelezni kell.
  • Szárított vagy fagyasztott élelmiszerek: Speciális címkézési követelmények lehetnek rájuk vonatkozóan (pl. "Fagyasztva szárított").

Példa Címke

Az alábbi példa egy előrecsomagolt élelmiszer címkéjére mutatja, hogyan nézhet ki a gyakorlatban:

Zabpehely, 500 g

Összetevők: Zabpehely (100%). Allergének: Tartalmazhat glutént.

Tápérték 100 g termékben:

  • Energia: 1600 kJ / 380 kcal
  • Zsír: 7 g, ebből telített: 1 g
  • Szénhidrát: 65 g, ebből cukrok: 1 g
  • Fehérje: 12 g
  • Só: 0,01 g

Minőségét megőrzi: 2025.12.31.

Tárolási feltételek: Száraz, hűvös helyen tárolandó.

Származási hely: Magyarország

Gyártó: Példa Élelmiszergyártó Kft., 1234 Budapest, Minta utca 1.

Felhasználási javaslat: Készítsen belőle reggeli kását 2,5 dl forró víz hozzáadásával.

Lot szám: L12345678

Források és További Információk

  • Európai Parlament és Tanács 1169/2011/EU rendelete: Az élelmiszerek címkézéséről, tápértékjelöléséről és fogyasztók tájékoztatásáról szóló rendelet.
  • Magyar Élelmiszerkönyv: A helyi szabályozásokat tartalmazza, amelyek irányadóak az élelmiszercímkézésre vonatkozóan.

Az előírások pontos betartása biztosítja, hogy a fogyasztók megfelelő információk alapján hozhassanak döntéseket, és segít megelőzni a félreértéseket és az élelmiszerbiztonsági kockázatokat.